Здоров'я печінки першим потрапляє під удар в організмі. Будь-які речовини, які проникають в організм людини з напоями та їжею, спочатку надходять саме у печінку. Функція печінки в організмі людини – захистити його від чужорідних, шкідливих, токсичних речовин.

На поширеність захворювань печінки та жовчовивідних шляхів впливають: стрес, малорухливий спосіб життя, забруднення навколишнього середовища, зростання кількості вірусів, генетичних мутацій, професійних і побутових шкідливостей, вживання алкоголю, неправильне харчування з великою кількістю «шкідливих» продуктів, безконтрольний прийом лікарських засобів.

Усі наведені фактори ризику призводять до порушень цілісності клітин печінки, порушення внутрішньоклітинного обміну речовин та викликають загибель клітини.

Варто пам'ятати і про те, що малорухливий спосіб життя теж шкодить здоров'ю печінки. «Сидяча робота» та відсутність фізичних навантажень часто призводять до виникнення захворювання під назвою «жирна печінка» (стеатоз, стеатогепатоз).

Загроза 1: Надлишкова маса тіла

Ще нещодавно існувала думка, що неалкогольна жирова хвороба печінки може виникнути тільки у разі значного збільшення маси тіла (індекс маси тіла (ІМТ)> 25 кг/м²). Однак сьогодні стало достовірно відомо, що «жирна печінка» (стеатоз) розвивається вже під час самого процесу збільшення маси тіла. Причому індекс маси тіла у цей момент може і не свідчити про ожиріння.

ІМТ = маса тіла, кг/(зріст, м)².

  • У нормі ІМТ = 20-25 кг/м².
  • Коли маса тіла надлишкова, показник ІМТ зміщується до 25-29,9 кг/м².
  • Ожиріння 1-го ступеня характеризується ІМТ 30-34,9 кг/м².
  • Для ожиріння 2-го ступеня характерний показник ІМТ 35-39,9 кг/м²
  • При ожирінні 3-го ступеня ІМТ> 40 кг/м².


Розрахувати індекс маси тіла

Загроза 2: Порушення обміну речовин

В особливій групі ризику розвитку уражень печінки (гепатит, стеатогепатит і фіброз печінки) на тлі прийому ліків знаходяться люди з порушеннями метаболізму: ожирінням, цукровим діабетом.

Загроза 3: Вік

Вік – природний, але від того не менш негативний фактор, який позначається на здоров'ї печінки. Уся справа в тому, що люди, яким за 40, частіше, ніж раніше, приймають різні медикаменти, що негативно позначається на здоров'ї печінки. У багатьох до цього віку розвиваються хронічні захворювання, які потребують регулярної медикаментозної терапії.

Чим старша людина, тим вище ризик виникнення побічних реакцій на медикаменти. Особливо високий ризик негативного впливу медикаментів на здоров'я печінки після 65 років, що пов'язано з уповільненням метаболізму лікарських речовин у печінці, зниженням швидкості кровообігу в цьому органі та зміною ферментативних процесів.

Ще одна особливість людей похилого віку – у них в крові міститься менше білків плазми, які транспортують ліки у печінку для переробки. У результаті підвищується концентрація лікарських речовин і зростає небезпека токсичного впливу. У результаті страждають функції печінки.

Ставлять під загрозу здоров'я печінки і багато лікарських засобів, рослинні препарати або БАДи (біологічно активні добавки). Вони можуть призвести до розвитку лікарських уражень печінки.

Найчастіше такі ураження печінки викликають:

  • нестероїдні протизапальні препарати,
  • гормональні контрацептиви,
  • антибіотики,
  • системні протигрибкові засоби,
  • анаболічні стероїди,
  • полівітамінно-мінеральні комплекси.

Також описані випадки уражень печінки при застосуванні рослинних препаратів: великий чистотіл, солодка, олександрійський лист, дубровник, живокіст, м'ята болотна, шоломниця, чапарель тощо. Негативно на здоров'ї печінки позначається вживання китайських трав Jin Bu Huan і Ma-Huang, китайських, індійських і тайських препаратів рослинного походження, які широко використовуються для схуднення та «очищення» організму.

Загроза 4: Алкоголь і куріння

Здоров'я печінки та алкоголь із нікотином несумісні. Їх вживання збільшує активність ферментів печінки та призводить до надмірного накопичення продуктів обміну, які можуть призвести до пошкодження печінки (детально про вплив алкоголю див. розділ Вплив Алкоголю на печінку).


Загроза 5: Незбалансоване харчування

Величезний згубний вплив на здоров'я печінки має «їжа нашвидкоруч». Згідно з дослідженнями вчених, достатньо лише місяць харчуватись неправильно, щоб у печінці почали відбуватись значні негативні зміни. Найбільшу небезпеку становить їжа, яку пропонують ресторани швидкого харчування. Для приготування фаст-фуду використовується дуже багато солі та цукру, олії, що робить таку їжу шкідливою. Захоплюватися фаст-фудом небезпечно: це може бути причиною виникнення такого захворювання, як неалкогольна жирова хвороба печінки.

За даними Державної служби статистики, середній українець споживає 100 г цукру в день, тобто 400 калорій (20% від рекомендованих 2000 добових), хоча рівень споживання вільних цукрів для більшості людей із середньою фізичною активністю повинен становити 25-50 г. Неважко здогадатись, що така кількість цукру негативно позначається на здоров'ї печінки.

Трансжири – ще одні шкідливі продукти для здоров'я печінки. Вони в надлишку містяться у продуктах, які зазнали переробки, смаженій їжі (особливо у фритюрі), фаст-фуді, різних закусках, заморожених піцах, а також кулінарії магазинного приготування (пирогах, печиві, маргаринах і бутербродних сумішах).

Потенційні ефекти трансжирів на організм виражаються у впливі на ліпідні показники крові та стінки судин, збільшуючи ризик розвитку інсулінорезистентності (нечутливості клітин до власного інсуліну) та цукрового діабету і серцево-судинних захворювань (ішемічної хвороби печінки, інсультів).

Всілякі консерванти (Е), що містяться у харчових барвниках, також погано впливають на здоров'я печінки. Їх часто додають у продукти харчування, напої. Продукти, насичені консервантами, активно виводять із організму мікро-, макроелементи, вітаміни і можуть викликати захворювання печінки, нирок та інших органів. Опинившись у складі фосфоліпідів клітинних мембран, вони впливають на функціонування білкових молекул, які пронизують мембрани, порушують функції печінки людини.

«Печінка мовчить до тих пір, поки її терпець не урветься, і перетвориться вона у «твердий камінь», закусивши русло кров'яної річки», – цей вислів, який приписують Гіппократу, практично повністю відображає вплив печінки на організм та ті процеси, які відбуваються з печінкою у разі її ураження.

Саме тому так важливо звертати увагу на будь-які симптоми захворювання печінки, навіть неспецифічні, але тривалі прояви, особливо за наявності факторів ризику. Необхідно своєчасно звертатись за медичною допомогою, вчасно проходити обстеження для своєчасного виявлення будь-яких порушень роботи печінки (див. розділ Основні симптоми та Допомога печінці). І, звичайно ж, дуже важливо вести здоровий спосіб життя та вживати правильні продукти для здоров'я печінки.

Загроза 6: Групи ризику

Звертати особливу увагу на здоров'я печінки слід людям, які потрапляють до групи ризику:

  • жінки віком від 40 років і старші, у яких спостерігаються ознаки метаболічного синдрому (наприклад, артеріальна гіпертензія, підвищення тригліцеридів);
  • люди, які страждають на цукровий діабет і/або мають ознаки метаболічного синдрому;
  • люди, які тривалий час змушені приймати медикаменти з гепатотоксичною дією, також повинні звертати увагу на здоров'я печінки;
  • вагітні жінки;
  • люди, чия вага швидко та різко змінюється (при переході на жорстку дієту або голодування);
  • люди, зайняті на шкідливому виробництві;
  • люди, які страждають на хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту. До найбільшої групи ризику потрапляють пацієнти із запальними захворюваннями кишечника, жовчовивідної системи.
Повернутися назад
close