Жити постійно в здоровому ритмі непросто, адже навколо стільки спокус у плані харчування та алкоголю. Але важливо одне – бути чесним із собою і власним організмом. Якщо ваш спосіб життя не є ідеальним, обов'язково подбайте про здоров'я печінки (див. розділЗагрози для здоров'я печінки). Ми познайомимо вас із сімома правилами, дотримуючись яких, ви збережете печінку та її функції в порядку.

Правило 1: Прислухайтеся до свого організму

Найчастіше організм сигналізує нам, якщо виникають певні проблеми. Головне – слухати те, що він намагається вам сказати. Важливо знати, які симптоми можуть виникати при захворюванні печінки (див. розділ Симптоми), і вчасно обстежитися, щоб виявити ураження печінки якомога раніше.

Своєчасне обстеження дозволить розпізнати захворювання на ранньому етапі і швидше відновити печінку та її функції.

Правило 2: Харчуйтеся правильно

Неправильне харчування з надлишком жирної їжі та алкоголю, а також малорухливий спосіб життя провокують безліч хронічних захворювань (за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я). Ці фактори також негативно впливають на печінку та її функції. Правильне харчування – запорука здоров'я, гарного самопочуття і настрою, джерело фізичної та душевної енергії. Люди, які харчуються правильно, зазвичай успішніші, тому що у них більше сил для досягнення поставлених цілей.

Що ж таке здорове харчування, яке позитивно впливає на функції печінки? Таке харчування містить:

  • Всілякі овочі: темно-зелені, червоні, помаранчеві; бобові (квасоля і горох), крохмалисті та інші. Важливо чергувати вживання різних овочів, щоб насичувати організм всіма видами вітамінів.
  • Фрукти. Пам'ятайте, що цілі плоди набагато корисніші за нарізані, адже в них зберігаються всі вітаміни.
  • Крупи (особливо цільнозернові культури).
  • Молочні продукти, знежирені або з низьким вмістом жиру, у тому числі молоко, йогурт, сир та/або збагачені соєю напої.
  • Різні білкові продукти, зокрема морепродукти, пісне м'ясо та птиця, яйця, бобові (квасоля і горох), горіхи, насіння та соєві продукти.
  • Олії.

Для здоров'я печінки важливо обмежити споживання:

  • насичених жирів і транс-жирів, додавання цукру і солі.

Зазначені обмеження можуть допомогти людям дотримуватися принципів здорового харчування за умови обмеження калорій:

  • споживання менше 10% добових калорій за рахунок вільних цукрів;
  • споживання менше 10% добових калорій за рахунок насичених жирів;
  • споживання менш ніж 2300 міліграмів (мг) на день натрію, тобто кухонної солі 4,5-5 г/добу;
  • помірне вживання алкоголю – до однієї порції (20г етанолу) напою в день для жінок і до двох порцій в день для чоловіків і тільки повнолітніх.

Останнім часом великої популярності набула так звана Середземноморська дієта. І це не дивно. Адже вона не тільки допомагає зміцнити здоров'я людини, але і значно зменшує ризик розвитку хронічних захворювань.

Харчуватися «по-середземноморськи» з користю для здоров'я можуть практично всі. Ця дієта також не передбачає обмежень за віком людини. В основі цієї системи харчування – збільшення споживання різноманітних овочів і фруктів, зелені, цільнозернового хліба і макаронів із твердих сортів пшениці, бобових, горіхів, насіння, трав, спецій, риби і морепродуктів, білого м'яса, яєць, сиру і молочних продуктів, обмеження червоного м'яса і солодощів і відмова від вершкового масла, маргарину, кулінарних жирів. Їх пропонується замінити корисною оливковою олією холодного віджиму. Важливим є те, що таке харчування є дуже корисним для здоров'я печінки.

Правило 3: Підтримуйте оптимальну вагу

Всі ми знаємо, що важливо стежити за вагою. Але чому оптимальна вага важлива для здоров'я печінки? Вся справа в тому, що навіть невелике збільшення ваги людини може призвести до порушення нормального метаболізму жирів. А це – ризик виникнення хвороби «жирна печінка».

Щоб не допустити набору зайвої ваги, важливо врівноважити енергію, що надходить в організм, із тією, що витрачається (в калоріях). Тобто слід витрачати не менше калорій, ніж отримуєте зі щоденного раціону. За даними ВООЗ 2014 року, 39% людей у віці 18 років і старше мають надлишкову вагу, а 13% страждають від ожиріння.

  • Якщо у вас надлишкова маса тіла, обговоріть безпечну дієту з фахівцем (див. визначення ІМТ в розділі «Загрози для здоров'я печінки»)
  • Пам'ятайте, що система лікувального голодування не підходить для пацієнтів із «жирною» печінкою. Таке лікування може зашкодити, спровокувавши розвиток захворювання.
  • Дуже важливо знизити кількість споживаних калорій. Пам'ятайте, що зменшення раціону всього на 500 ккал/добу при незмінному рівні фізичної активності дозволить плавно схуднути на 0,5 кг на тиждень. До речі, така швидкість зниження маси тіла вважається оптимальною і ніколи не зашкодить.
  • Дуже важливо не тільки знизити вагу, але й зберегти отриманий результат. На жаль, як показує практика, переважна більшість людей (близько 90%), які знизили масу тіла протягом року, незабаром знову набирають втрачені кілограми. Щоб цього не сталося, здоровий спосіб життя повинен стати не винятком із правил, а повсякденною звичкою.

Крім правильного харчування, на здоров'ї печінки дуже добре позначаються фізичні навантаження. Ходьба, біг і плавання, заняття в гімнастичному залі, аеробіка, поїздки на велосипеді або піші прогулянки, професійна діяльність (тобто робота), домашні справи, ігри – відмінний спосіб зміцнювати і підтримувати здоров'я.

Для досягнення оздоровчого результату приділяйте аеробним фізичним навантаженням принаймні півгодини щодня. Сумарно на тиждень обсяг занять середньої інтенсивності повинен становити не менше 150 хвилин. Якщо ви займаєтесь у високому темпі, мінімальний сумарний час занять на тиждень становить 75 хвилин.

Правило 4: Обмежте вживання алкоголю

Алкоголь негативно позначається на здоров'ї печінки – проти цього не посперечаєшся. Ось чому у людей, які страждають на захворювання печінки, навіть маленька доза алкоголю може завдати серйозної шкоди. Якщо функції печінки не в порядку, краще зовсім відмовитись від алкоголю.

Правило 5: Контролюйте прийом медикаментів

Потенційна гепатотоксичність описана для понад 200 лікарських засобів, і з плином часу цей перелік стає ще більшим.

Нераціональні поєднання та одночасний прийом декількох препаратів також підвищують ризик лікарських уражень печінки.

Правило 6: Уникайте токсичних речовин

Досягнення хімічної промисловості зробили наше життя комфортнішим і легшим. Однак варто пам'ятати про те, що існують надзвичайно небезпечні хімічні речовини, які у разі неправильного поводження з ними здатні негативно впливати на наше здоров'я і навколишнє середовище.

Тютюновий дим, інсектициди, розчинники, усілякі хімікати і навіть на перший погляд безпечні аерозолі – все це хімічні речовини, які через органи дихання і шкіру проникають у кров, а потім у печінку. Функція печінки – знешкодити ці токсини в організмі. І чим вище концентрація токсичних речовин, тим важче печінці виконувати свою роботу.

  • Не допускайте зовсім або обмежте прямий контакт із токсичними речовинами (містяться у пральних, очисних та миючих засобах, інсектицидах, хімічних реагентах і тютюні). Обов'язково використовуйте при роботі рукавички, у випадках із аерозолями та інсектицидами – маску.
  • Очищаючи приміщення за допомогою хімічних засобів, а також використовуючи аерозолі, обов'язково добре провітрюйте його, завжди надягайте захисну маску.
  • Пам'ятайте: рукавички і захисний одяг – найпростіший та найефективніший спосіб захистити вас від шкідливого впливу хімікатів. Якщо хімічний засіб потрапив на шкіру, обов'язково промийте уражену ділянку з використанням води і мила. При потраплянні засобів у очі, промийте їх водою і зверніться до лікаря.
Правило 7: Застосовуйте фітотерапію відповідально

Багато людей вважають фітотерапію нешкідливою і приймають рослинні препарати безконтрольно. Це неправильно. Адже багато рослинних лікарських засобів можуть негативно впливати на функції печінки. У нещодавно опублікованому керівництві з лікарських уражень печінки Американською колегією гастроентерологів (American College of Gastroenterology – ACG) відзначено значне зростання кількості випадків лікарських гепатитів, пов'язаних із вживанням біологічно активних добавок і фітопрепаратів. При цьому серед причин лікарських уражень печінки препарати рослинного походження і біодобавки посідають друге місце.

Повернутися назад
close