ЧАС ПІКЛУВАТИСЯ ПРО ПЕЧІНКУ

Здоров’я печінки — запорука довгого і активного життя. Печінка — унікальний орган, який виконує безліч життєво важливих функцій. Саме вона нейтралізує всі наслідки нашого способу життя і несприятливої екології. За даними ВООЗ, у світі понад 2 млрд. чоловік з патологією печінки. Щороку в країнах СНД реєструється від 500 тис. до 1 млн. чоловік, які страждають захворюваннями печінки 16. На початкових стадіях вони протікають майже без симптомів. Саме тому так важливо попереджати розвиток захворювань печінки, поки вашому здоров’ю не нанесено непоправної шкоди.

Але навіть якщо стан здоров’я вашої печінки не в найкращому вигляді, своєчасно прийняті заходи допоможуть їй відновитися. Дивовижна здатність печінки регенерувати дозволяє їй за чотири місяці відновити три четвертих свого об’єму навіть у разі масштабних пошкоджень!

Чому печінка так важлива для нашого здоров’я 17

Печінка — внутрішня біохімічна лабораторія організму людини. Вона нейтралізує токсини, які потрапляють у наш організм через те, що ми їмо, вдихаємо і поглинаємо через шкіру.

Печінка — другий за величиною орган у нашому тілі (після шкіри). Печінка знаходиться у правій верхній частині черевної порожнини, важить майже півтора кілограми і за об’ємом порівняна з футбольним м’ячем.

Ось лише деякі з функцій, які виконує печінка:

  • нейтралізує токсичні речовини;
  • перетворює те, що ми їмо, в енергію і поживні речовини;
  • створює запаси вітамінів, мінералів та вуглеводів для забезпечення тіла енергією;
  • синтезує нові білки;
  • бере участь в очищенні крові;
  • допомагає регулювати процеси згортання;
  • контролює рівень жирів, в тому числі холестерину;
  • допомагає боротися з інфекціями.

Що впливає на роботу печінки

Одна із найдивовижніших властивостей нормальної печінки — здатність до самовідновлення. В експериментальних та клінічних дослідженнях було доведено, що печінка здатна відновити свою вихідну масу навіть якщо видалити більшу частину печінки (60-70%) 17. Але якщо ми перевантажуємо свою печінку надмірним споживанням алкоголю, незбалансованим харчуванням і безконтрольним прийманням ліків, то її клітини зазнають ушкоджень і можуть не відновитися 18-20.

Як розпізнати симптоми5,6

Печінка — вірний і мовчазний помічник. У ній практично немає нервових закінчень. Тому біль у ділянці печінки — це вже дуже серйозний симптом. А початкові стадії захворювань або ушкодження печінки можуть протікати майже без симптомів. Тому важливо звертати увагу на будь-які, навіть неспецифічні прояви, такі як занепад сил, швидка стомлюваність, нудота, втрата апетиту, важкість у правому боці та свербіння шкіри. Усім відомі симптоми: жовтяниця та зміна кольору сечі та випорожнень — виникають на подальших стадіях або у разі гострого перебігу хвороби.

Багато хто не здогадується про те, що симптоми нездужання пов’язані саме з печінкою, і схильні шукати менш серйозні причини — перевтомився чи не те з’їв. Тому необхідно щорічно проходити планове обстеження, щоб своєчасно виявити будь-які зміни. Звертайтеся до лікаря при появі перших же симптомів.

ПРОСТІ КРОКИ ДО ЗДОРОВ’Я ПЕЧІНКИ

Якщо ви потурбуєтеся про свою печінку, то вона потурбується про вас. Для попередження захворювань печінки достатньо дотримуватися нескладних правил.

Харчуйтеся правильно!

Збалансоване харчування сприяє не лише попередженню захворювань печінки, але і відновленню пошкоджених клітин 21.

  • Дієта має бути гіпокалорійною - 25 мг/кг на добу з обмеженням жирів тваринного походження (30-90 г/день) і зменшенням вуглеводів (особливо швидко засвоюваних) - 150 мг/добу. Жири повинні бути переважно поліненасиченими, які містяться в рибі, горіхах; важливо вживати не менше 15 г клітковини за рахунок фруктів і овочів, а також продукти, багаті вітаміном А 8.
  • Варто надавати перевагу продуктам, багатим поліненасиченими жирними кислотами (рослинна олія, морепродукти, риба, птиця, маслини, горіхи з урахуванням енергетичної потреби), і обмежувати ті, що містять насичені жири (виключити з раціону вершкове масло, тваринні жири, тверді сорти маргарину та ін).
  • Необхідно зменшити споживання продуктів з високим вмістом холестерину (не більше 300 мг на добу) і відмовитись від вживання субпродуктів (печінки, нирок), ікри, яєчного жовтка, сирокопчених ковбас, жирних сортів м'ясних і молочних продуктів.
  • Рекомендується виключити з дієти продукти, приготовані в результаті такої обробки їжі, як жарка, фритюр і т.д.;
  • Піде на користь збагачення їжі вітамінами і природними пребіотиками (фрукти, топінамбур, цибуля-порей, артишоки);
  • Для хворих на низьку толерантність до глюкозит і цукровий діабет другого типу актуальна дієта з виключенням простих і обмеженням складних вуглеводів, що сприяє досягненню метаболічного контролю 22.

Підтримуйте оптимальну вагу

  • Оскільки однією з основних причин розвитку захворювань печінки є надлишкова маса тіла, важливо дотримуватися засад здорового способу життя, що включає збалансоване харчування та фізичну активність, в тому числі і у випадку, коли необхідність у зниженні маси тіла відсутня 8.
  • Крім дієти необхідно як мінімум 30 хвилин щоденних аеробних фізичних навантажень (плавання, ходьба, гімнастичний зал). Фізична активність сама по собі знижує інсулінорезистентність і покращує якість життя 8.

Обмежте вживання алкоголю

Загальновизнаною найчастішою причиною гепатотоксичності є алкоголь. Проблема захворювань печінки, викликаних алкоголем, є актуальною і для Європи, і для Північної Америки. Простежена чітка і пряма кореляція кількості спожитого етанолу та смертності від хвороб печінки в кожній країні Європейського Союзу. Крім того, очевидним є зв'язок між типом споживання і характером ураження печінки. Досить негативну оцінку отримав так званий тип вживання «занадто багато і занадто швидко» (too much too fast), тобто 5 і більше доз для чоловіків за 2 години 23.

Не допускайте безконтрольного прийому медикаментів!

Багато лікарських засобів потенційно гепатотоксичні. Гепатотоксичність посилюється при одночасному використанні декількох препаратів. З метою запобігання проблеми гепатотоксичності необхідно 24:

  • Контролювати небажані реакції з боку печінки у хворих групи ризику (контроль активності основних показників здоров’я печінки (АЛТ і АСТ) щомісяця в перші 6 міс. і своєчасна відміна препарату при погіршенні печінкових аналізів);
  • При використанні лікарських засобів з доведеною гепатотоксичностью, приймати препарати з гепатопротекторною дією.
  • Обов'язково урахувати схильність до алергій, взаємодію ліків, які приймаються одночасно, вживання алкоголю.
  • У деяких випадках попередити медикаментозне ураження печінки можна шляхом корекції доз лікарських препаратів або вибором його правильної лікарської форми.

Трави і траволікування

Багато рослинних продуктів і харчових добавок гепатотоксичні та взаємодіють з традиційними лікарськими препаратами. Гепатотоксичність, викликану фітопрепаратами, важко діагностувати. Різні форми ураження печінки, що спричиняються речовинами рослинного походження, включають жирову дистрофію печінки, хронічний гепатит і цироз. Багато китайських трав мають гепатотоксичні властивості; описані випадки гострої печінкової недостатності. Крім гепатотоксичності необхідно звернути увагу на взаємодію між рослинними продуктами і традиційними лікарськими засобами 9.

Уникайте токсичних речовин!

Інсектициди, розчинники, аерозолі, хімікати та тютюновий дим — це не просто запахи, але і хімічні речовини, які потрапляють у вашу кров, а звідти у печінку, де вони будуть знезаражені. Речовини, що мають негативний вплив на печінку, можуть діяти на людину, як у побуті, так і у виробничих умовах. У побуті найбільш частими причинами інтоксикації є засоби побутової хімії (хлоровані вуглеводні, солі міді, жовтий фосфор) та рослинні отрути (мікотоксини). Чим вища концентрація токсичних речовин, тим важче печінці справлятися зі своєю роботою. Висока чутливість печінки до хімічних сполук визначається декількома обставинами. По-перше, речовини, які проникають в організм через шлунково-кишковий тракт, перш за все, надходять саме в печінку. По-друге, печінка - основний орган, відповідальний за метаболізм чужорідних речовин, в ході чого досить імовірно її пошкодження 25.

Заходи безпеки при користуванні засобами побутової хімії включають наступні правила 26:

  • Всі засоби побутової хімії потенційно небезпечні. Використовувати їх слід тільки за призначенням, відповідно до вказівок на етикетці.
  • Всі засоби побутової хімії повинні зберігатися окремо і віддалено від харчових продуктів, ліків і обов'язково мати заводську етикетку.
  • Засоби побутової хімії повинні зберігатися в сухих приміщеннях, що добре провітрюються. Їх не можна зберігати в житловій кімнаті, кухні, ванній.
  • Засоби побутової хімії підлягають обов'язковому знищенню, якщо пройшов їх термін придатності, зазначений на етикетці, або етикетка з назвою засобу і вказівками щодо його застосування втрачена, зіпсована.
  • Сипучі засоби побутової хімії слід дозувати ложкою, рідкі - мірним ковпачком, а переливати, користуючись лійкою. Користуйтесь рукавичками, щоб запобігти проникненню шкідливих речовин до організму через шкіру, і маскою – через дихальні шляхи.
  • Аерозольні балони не можна зберігати біля газових і електричних плит та інших джерел тепла, не можна працювати з ними при включених газових пальниках. Не намагайтеся відкрити навіть використаний балон.

Як потурбуватися про печінку10

Проконсультуйтеся з лікарем.

Існують спеціальні препарати — гепатопротектори. Це лікарські засоби, які можуть сприяти відновленню гепатоцитів і призначаються у складі комплексної терапії.

Найбільшим попитом серед гепатопротекторів користуються ессенціальні фосфоліпіди (ЕФЛ) – ключові складники мембран гепатоцитів, які є будівельним матеріалом для відновлення клітин печінки 12. ЕФЛ покращують захисну і транспортну функцію печінки, допомагають її клітинам протистояти окислювальному стресу (розглянуто в експериментальних моделях 12), який є дуже важливим механізмом розвитку уражень печінки.

Фосфатидилхолін є активним інгредієнтом препарату Ессенціалє® Форте Н. Ессенціалє® Форте Н – препарат, що завоював довіру як спеціалістів, так і пацієнтів, виробляється в Німеччині 13, 14, 15.

Ессенціалє® Форте Н із натуральними фосфоліпідами дбайливо відновлює клітини печінки*, допомагаючи покращити самопочуття і впоратися з симптомами. Захворювання печінки можуть супроводжуватися симптомами: важкість у правому підребер’ї та стомлюваність 6, 11.

*Доведено в експериментальних дослідженнях 12.

Ессенціалє® Форте Н гепатопротектор №1 в Україні 13. Ессенціалє® Форте Н визнаний ефективним засобом для боротьби з захворюваннями печінки 14.

Дія препарату підтверджена клінічними дослідженнями 6.

Використана література

1. Герок В., Блюм Х. Заболевания печени и желчевыделительной системы. Москва «МЕД пресс-информ» 2009. – стр. 199
2. Драпкина О.М., Смирин В.И., Ивашкин В.Т. Патогенез, лечение и эпидемиология НАЖБП – что нового? Эпидемиология НАЖБП в России. РМЖ: Болезни органов пищеварения. 2011 г, № 28.1717-1722
3. Цуканов В.В, НАЖБП (распространенность и факторы риска) журнал ”Врач”, стр. 2-6, №9 2010 г
4. Кузин М.И. Хирургические болезни. М.: , Медицина, 2002. - 784 с.: ил. (Учеб. лит. Для студ. мед. вузов).
5. Szántová M., Kupčová V., Bátovský M., Turecký L., Valko L., Uličná O. Essential phospholipids in the treatment of liver steatosis. Lékarsky obzor. 1996; 45: 11-14
6. Gonciarz Z., Besser P., Lelek E., Gundermann K.J., Johannes K.J. Randomised placebo-controlled double blind trial on "essential" phospholipids in the treatment of fatty liver associated with diabetes. Med. Chir. Digest. 1988; 17: 61-85
7. Гурвич М.М. «Лечебное питание. Советы гастроэнтеролога» М.: Эксмо, Серия: Мир медицины, 2010 г – 304 с.
8. Минушкин О.Н. Неалкогольный стеатоз печени, диагностика, лечебные подходы / О.Н. Минушкин // Лечащий врач. — 2012. — № 2.
9. Ткач С.М. Эффективность и безопасность гепатопротекторов с точки зрения доказательной медицины // Здооров’я України. - №6/1. - Апрель 2009. - Стр. 7-10.
10. FDA – Food and Drug Administration
11. Zhang X, Gong D, Wu S, Chen Q Randomized, controlled, double-blind, clinical trial of compound polyene phosphatidyl choline in treating chronic active hepatitis B. Chinese J Pharmacoepidemiol 1995;1
12. Gundermann KJ, Kuenker A, Kuntz E, Drozdzik M. Activity of essential phospholipids (EPL) from soybean in liver diseases. Pharmacol Rep 2011; 63; 643-659
13. Внутрішні дані компанії Санофі, що базуються на даних аптечного аудиту Моріон 2009-сер.2013.
14. KIIS. U&A study. Дослідження серед споживачів гепатопротекторів. Україна, міста з населенням більше 100 тис., грудень 2012.
15. Інструкція для медичного використання препарату Ессенціалє® форте Н. Наказ МОЗ № 684 від 02.08.13. Р.П.№UA/8682/01/01
16. Морозов С.Ю., Гепатопротекторы в практике врача-клинициста, приложение РМЖ «Болезни органов пищеварения». - 2009.- т.11, № 1
17. Хирургические болезни: Учебник // Кузин М.И., Шкроб О.С., Кузин Н.М. и др. Под ред. Кузина М.И. — 3-е изд., перераб. и доп. — М.: Медицина, 2002. — 784 С.
18. Бабак О.Я., Колесникова Е.В. Неалкогольная жировая болезнь печени и кардиоваскулярный риск: современный взгляд на проблему, оптимизация терапии // Здоров'я України. – 2012. – №5. – С. 68-70.
19. Вовк Е.И. Алкогольная болезнь печени (АБП) как системное заболевание: клинические ракурсы и тактика лечения // РМЖ. – 2013. – № 20.
20. Буеверов А.О. Лекарственные поражения печени // РМЖ. –2012. – № 3.
21. Топильская Н.В., Селезнева К.С., Нефедова Е.А., Исаков В.А. Диетотерапия неалкогольной жировой болезни печени с включением низкожирового продукта // РМЖ. – 2012. - № 35.
22. Мехтиев С.Н., Гриневич В.Б., Кравчук Ю.А., Бращенкова А.В. Неалкогольная жировая болезнь печени: клиника, диагностика и лечение // Лечащий врач 2008. No. 2. С. 29–37.
23. Махов, В. М. Алкогольная болезнь печени и неалкогольная жировая болезнь печени - общность и различия / В. М. Махов // Лечащий врач. - 2012. - № 7.
24. Кляритская И.Л., Максимова Е.В. Современный взгляд на проблему лекарственных поражений печени // Новости медицины и фармации, 2011,N N 382: Гастроэнтерология. - С. 30 - 35.
25. Куценко С.А. Основы токсикологии. М.: Фолиант, 2004. - 570 с.
26. Смирнов А. Т. Основы безопасности жизнедеятельности : Учеб. для учащихся 11 кл. общеобразоват. учреждений / А. Т. Смирнов, Б. О. Хренников; Под общ. ред. А. Т. Смирнова. — М. : Просвещение, 2008. — 288 с.

UA.PCH.14.11.08